top of page
Imagine WhatsApp 2025-05-04 la 19.31.39_4cc1c4c8.jpg

Despre mine

Îmi port zâmbetul ca pe un scut călit în umor È™i autoironie – pentru că viaÈ›a e prea scurtă ca să n-o trăim cu un pic de râs, chiar È™i printre lacrimi.

​

Am crescut cu o sete de dreptate È™i cu încăpățânarea aceea specifică – nu doar din zodie, ci din fire. AÈ™a am învățat că nu pot trece nepăsătoare pe lângă ce doare, ce bucură sau ce clocoteÈ™te în oameni.

Și-am mai învățat devreme că unele lupte nu se văd, È™i că nu tot ce e greu se spune.
 

Unde rebeliunea s-a transformat în vocaÈ›ie

Am ajuns arbitru pentru că voiam să demonstrez că se poate È™i altfel. Nu să fiu „altfel” doar de dragul rebeliunii, ci pentru că simÈ›eam că e o nedreptate prea mare acolo, în tribunele unde toÈ›i „È™tiu mai bine”. Pe teren, mă simt în elementul meu. Nu e despre control sau putere. E despre contribuÈ›ie. Despre a face parte dintr-un întreg È™i a pune o cărămidă mică, la construcÈ›ia asta haotică numită „joc”.

Din 2022 port ecusonul de arbitru asistent FIFA – È™i chiar dacă sună bine pe hârtie, pentru mine nu e un titlu. E o  responsabilitate de a apărea pregătită, atentă È™i imparÈ›ială. De a respecta jocul, colegii, munca depusă până aici… È™i pe Roxana de 16 ani care a avut curajul să înceapă.

Să fii femeie într-un spaÈ›iu dominat de bărbaÈ›i nu e doar provocare. E curaj. E, uneori, un act de nebunie.
Intri pe teren È™tiind că orice greÈ™eală se va lipi de genul tău, nu de ziua ta proastă. Și că, fără să vrei, porÈ›i È™i poveÈ™tile altora care n-au ajuns (încă) acolo.

Eu n-am început arbitrajul ca să inspir. Nici ca să fiu posterul diversității.
Am început pentru că simÈ›eam că locul meu e acolo. Și pentru că pot.
Iar dacă asta mai schimbă È™i niÈ™te percepÈ›ii pe parcurs… nu mă supăr.

​​

  • Facebook
  • Twitter
  • LinkedIn
  • Instagram

Când n-ai avut profesori, dar ai avut foame de mai bine

​

Parcursul meu educaÈ›ional n-a fost nici liniar, nici generos. A început cu instabilitate, lipsuri È™i multe întrebări despre „oare o să pot vreodată?”. N-am avut profesori care să-mi spună „tu poÈ›i”, nici teme corectate cu pixul roÈ™u. Am fost autodidactă din nevoie È™i am muncit pentru È™ansa mea. Prima zi în banca unei facultăți a fost pentru mine o victorie personală.De aceea, misiunea mea față de tineri porneÈ™te dintr-un loc profund: È™tiu cum e să fii în sistem, dar pe dinafară. Să simÈ›i că educaÈ›ia e un drum pe care trebuie să-l construieÈ™ti singur, fără repere clare, fără profesori care să vadă potenÈ›ialul dincolo de absenÈ›e sau de hainele purtate.

​

Omul care m-a văzut când eu nu È™tiam cine sunt

​

Tot ce sunt azi în arbitraj datorez, în mare parte, unui om. Un mentor. Nu doar cineva care m-a învățat regulile jocului, ci care mi-a oferit o direcÈ›ie când viaÈ›a era o intersecÈ›ie în ceață. M-a văzut când nici eu nu È™tiam ce pot deveni. A fost mai mult decât un ghid – a fost catalizatorul unei versiuni mai bune a mea. În jurul lui s-a format o comunitate vie, cu sens, cu valori. Acolo am învățat ce înseamnă să contribui, nu doar să exiÈ™ti.

Visul meu? Să ajung, într-o zi, genul acela de om despre care cineva zice: „datorită ei, n-am renunÈ›at.” AÈ™a cum eu spun asta despre mentorul meu. N-aÈ™ putea cere ceva mai frumos decât să-i calc pe urme.

​

O altă perspectivă, același scop

​

Azi sunt vicepreÈ™edinta Comisiei de Arbitri Giurgiu È™i coordonatoarea arbitrajului feminin din judeÈ› – o funcÈ›ie care înseamnă mai puÈ›in „titlu” È™i mai mult muncă, încredere È™i o grijă constantă pentru oameni.

Sunt, cum îmi spun unii, „varianta feminină” a mentorului meu – o expresie care mă onorează, dar vine È™i cu greutatea unor aÈ™teptări mari. El e un perfecÈ›ionist desăvârÈ™it. Eu sunt… haos ordonat în permanentă negociere cu universul. Cum funcÈ›ionăm împreună? El pune rigla. Eu trag linia strâmb… dar colorată. Și, culmea, iese ceva ce merită.

Împreună formăm nu doar o echipă, ci o comunitate. Construim, ghidăm, susÈ›inem. Îi văd pe cei care vin după noi: cu potenÈ›ial, dar È™i cu nevoie de sprijin, direcÈ›ie È™i uneori... doar de cineva care să creadă în ei.

Îmi pasă de fiecare arbitru care creÈ™te, care îÈ™i găseÈ™te vocea într-un sport în care, uneori, eÈ™ti mai des contestat decât încurajat. Și, mai ales, îmi pasă de fetele care încep să creadă că da, È™i ele pot. Nu doar pentru că sunt bune, ci pentru că sunt acolo – pregătite să-È™i ia locul, nu să-l ceară.

​

Pauza scurtă, aproape deloc

​

AÈ™a zice ea. Și chiar aÈ™a e. La ora 6 fix dimineaÈ›a, când alÈ›ii abia deschid ochii, noi suntem la pista de atletism. Încălzire, sprinturi, concentrare. Cot la cot cu băieÈ›ii. Fără menajamente, fără scurtături.

Antrenoarea mea e genul acela de femeie care te pune la muncă înainte să-È›i dai seama că te plângi. Nu ridică vocea, dar ridică standardul. Și nu te lasă să cazi în comoditate – nici fizic, nici mental.

Cu ea am învățat că disciplina nu e despre ambiÈ›ie oarbă, ci despre consecvență tăcută.
Antrenamentele nu sunt doar despre anduranță. Sunt despre a-È›i È›ine promisiunea față de tine. Despre a apărea în fiecare dimineață, chiar È™i când corpul zice „nu” È™i mintea zice „mai dormi”.

Comunitatea pe care a format-o în jurul ei e una rară – un spaÈ›iu de încredere, respect È™i muncă reală. De multe ori, se suprapune cu lumea arbitrajului. Sunt aceiaÈ™i oameni care te privesc în ochi când e greu È™i nu te lasă să pleci.

​

Când totul e urgent, dar sensul rămâne prioritar

​

Sunt È™i project manager într-o organizaÈ›ie unde simt că ceea ce fac are rost. (Mai puÈ›in birocraÈ›ia È™i dosarele cu È™ină – dar nimeni nu e perfect.) Nu e despre „a face proiecte”, ci despre a contribui cu tot ce sunt: idei, energie, creativitate, rezistență È™i... multă răbdare.

Nu există două zile la fel. Nici soluÈ›ii universale. Există multă muncă, efort, optimism – È™i lecÈ›ii învățate.
Și, cu puÈ›in noroc, È™i din ale colegilor. Uneori mai repede decât ei. Dar nu spun nimic – doar zâmbesc È™i notez pentru data viitoare.

Și da, dacă ar trebui să explic ce înseamnă haosul în project management, aÈ™ spune doar atât: februarie. Cine È™tie, È™tie. Cine nu... să se bucure.

​

Terapii neoficiale: somn, pictură, cafea

​

Îmi place să citesc cărÈ›i care-mi dau de gândit. Să călătoresc, să descopăr locuri nebănuite, dar cu ochii larg deschiÈ™i la oameni. Să scriu gânduri pe care uneori le postez, alteori le È›in doar pentru mine – È™i să mă pierd în conversaÈ›ii luuuungi È™i cafea bună.

Dar una dintre cele mai personale forme de respiro e pictura. Nu o fac ca artistă — deÈ™i am câteva capodopere în care pensula a alunecat din greÈ™eală È™i am zis că „aÈ™a am vrut”.
O fac pentru ca din când în când, simt cum gălăgia se pierde în culori. Când pictez, îmi dau voie să nu controlez totul. Să nu am soluÈ›ii. Să mă joc. Și e poate singurul loc unde haosul nu trebuie ordonat — doar simÈ›it.

​

Cu zâmbetul pe buze È™i cartonaÈ™ele în buzunar,
Roxana

tryiton__gray_blazer_dark_shirt_blurred_background_outdoor_196849.png
FB_IMG_1742066558914.JPG
2023-10-02 (1).jpg
2023-10-02.jpg
WhatsApp Image 2025-05-06 at 07.27.11_d2f54fd3.jpg
tryiton__green_blazer_white_top_mountainous_view_indoor_se_196880.png
WhatsApp Image 2025-05-06 at 06.32.17_cec35592.jpg

Cum a început totul: Pasiune pentru fotbal — nu doar ca sport, ci ca fenomen social

Primul meci de fotbal l-am văzut alături de tatăl meu, când aveam doar 6 ani. Nu cunoÈ™team regulile, dar am fost fascinată de ce vedeam: de energia din tribune, de ritmul jocului, de trăirile intense care uneau oameni complet diferiÈ›i pentru 90 de minute. Nici nu È™tiam atunci că trăiam începutul unei poveÈ™ti care avea să mă însoÈ›ească toată viaÈ›a.

Pentru mine, fotbalul n-a fost niciodată doar un sport. A fost È™i este un fenomen social, un limbaj universal care poate crea solidaritate, identitate È™i respect — chiar È™i între adversari. Am simÈ›it mereu că dincolo de scoruri, meciuri sau competiÈ›ii, fotbalul ne arată cum funcÈ›ionează comunitățile, cum se construieÈ™te încrederea È™i cum se educă generaÈ›ii întregi.

La 16 ani am intrat oficial în arbitraj. Nu visam la FIFA, nu È™tiam atunci ce înseamnă această onoare, dar visam sa arbitrez in divizia A, cum se numea atunci. Știam doar că vreau să fiu parte din acest fenomen, dar nu oricum — ci contribuind la echilibru, corectitudine, echilibru în joc.

Am parcurs fiecare etapă cu seriozitate: judeÈ›, ligile inferioare, ore de navetă, terenuri improvizate.De multe ori, nu exista vestiar. Mă schimbam în maÈ™ină sau căutam un colÈ› de intimitate. În unele locuri, nici măcar nu îndrăzneam să întreb de toaletă — È™tiam deja că nu există opÈ›iuni pentru mine. Mă asiguram, cu grijă de acasă, că în următoarele două-trei ore nu voi avea nevoie. BăieÈ›ii, desigur, aveau câmpul — eu aveam răbdarea.

Cum a început totul: Pasiune pentru fotbal — nu doar ca sport, ci ca fenomen social

FB_IMG_1742066787733.jpg
FB_IMG_1742066946477.jpg
2X3K4W1.jpg
bottom of page